ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΠΗΓΩΝ

Αποσιωπώντας ονόματα και πληροφορίες

Πρακτικές

  • Το απαράβατο δικαίωμα της ιδιωτικής ζωής κατοχυρώνεται και μέσα από τα θεσμικά και νομικά όργανα του κράτους, αλλά και μέσα από την Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι, ο καθένας έχει το δικαίωμα στο σεβασμό της ιδιωτικής του ζωής, στην ανωνυμία του ίδιου και της οικογένειάς του. 
  • Ο δημοσιογράφος καλείται να γίνει ο ενδιάμεσος δέκτης μεταξύ γεγονότος και κοινού. Αυτοστιγμεί τίθεται στο στόχαστρο της δημόσιας κοινής γνώμης η αξιοπιστία του ως επαγγελματία, αλλά και η αξιοπιστία του Μέσου στο οποίο δουλεύει. 
  • Οι περιπτώσεις σεξουαλικών επιθέσεων ή βιασμών ή αυτοκτονιών (κυρίως παιδιών και εφήβων), χρήζουν ιδιαίτερη μέριμνα, ώστε τα θύματα και οι συγγενείς τους να προστατευτούν από το στιγματισμό της ηθικής τους από τον κοινωνικό περίγυρο. Επειδή το επάγγελμα του δημοσιογράφου είναι μια συνεχής και ζωντανή σχέση με το κοινό του, ακόμα και η προσεκτική χρήση και η χρονική στιγμή, της ταυτοποίησης του ονόματος του θύματος ή του θύτη, έχει μεγάλη σημασία στην καταξίωσή του ως λειτουργού ενημέρωσης. Επίσης, σε υποθέσεις κατά συρροή δολοφόνων, ο δημοσιογράφος λειτουργεί σύμφωνα και με τις επιταγές της δικαιοσύνης ή της κοινωνικής ψυχολογίας, αποφεύγοντας άκαιρη γνωστοποίηση ονομάτων, προκειμένου να διαλευκανθούν τα κίνητρα των πράξεων αυτών. 
  • Σε περιπτώσεις διώξεων ομοφυλόφιλων ή πολιτικών και κοινωνικών ακτιβιστών, η γνωστοποίηση των ονομάτων τους μπορεί να έχει επιπτώσεις ακόμα για τη ζωή τους. 
  • Σε έναν κόσμο που βιώνει την αντιτρομοκρατική υστερία και όπου η στρατιωτική απόρρητη πληροφορία είναι πρωταρχικό μέλημα των κρατών, ο δημοσιογράφος οφείλει να προστατέψει και τον ίδιο του τον εαυτό, αλλά και το κύρος του Μέσου στο οποίο εργάζεται. Επίσης, έχει την ηθική υποχρέωση να προστατέψει τις εμπιστευτικές πηγές πληροφόρησης που διαθέτει. Οι κυβερνοεπιθέσεις στην ιδιωτικότητα των πολιτών είναι ένα πεδίο, όπου ο δημοσιογράφος αποδεικνύει το ύφος και το πνεύμα του ως ανεξάρτητου και ακηδεμόνευτου λειτουργού της ενημέρωσης, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

ΓΙΝΕΤΕ ΜΕΛΟΣ

Συμπληρώστε όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, για να γίνετε μέλος της ΕΝ.Ε.Δ