ΕΥΑΙΣΘΗΤΟ ΥΛΙΚΟ ΚΙ ΑΚΡΑΙΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ

Αισχρολογίες, ύβρεις και συκοφαντίες

Πρακτικές

  • Οι ύβρεις αποτελούν σε πολλές περιπτώσεις αναπόσπαστο κομμάτι του ρεπορτάζ. Σε άλλες, όμως, μπορεί να χρησιμοποιούνται μόνον για λόγους εντυπωσιασμού του κοινού και εμπορικότητας. Σε κάθε περίπτωση επιβάλλεται η έγκαιρη ενημέρωση του υπεύθυνου σύνταξης /αρχισυντάκτη /εκδότη.
 
  • Όταν οι ύβρεις αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της είδησης, κρίνεται σκόπιμο και επιβάλλεται να αναφέρονται, αλλά με τέτοιον τρόπο ώστε να μην προσβάλλεται το κοινό αίσθημα (για παράδειγμα με χρήση αποσιωπητικών ή με περιγραφική γραφή). 
  • Σε κάθε περίπτωση, προτού ο δημοσιογράφος αποφανθεί για την άρτια δημοσίευση του χυδαιολογικού περιεχομένου, οφείλει να εξαντλήσει κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να αποδώσει το περιεχόμενο της είδησης παραλείποντας την αναφορά των συγκεκριμένων ανάρμοστων εκφράσεων! 
  • Ταυτόχρονα, οφείλει να αποτυπώσει τα γεγονότα με τέτοιον τρόπο που να διευκολύνεται η κατανόηση του χρήστη και να αποφεύγεται η δημιουργία ανυπόστατων εντυπώσεων, που τελικά μπορεί να οδηγήσει σε διαστρέβλωση και τελικά σε παρανόηση της πραγματικότητας. Σημαντικό είναι, επίσης, η καταγραφή να γίνει με τρόπο που να μην προσβάλει αυτόν που φέρεται να αισχρολογεί. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσα από μετριοπαθείς περιγραφές και την αποφυγή ακραίων λέξεων και χαρακτηρισμών. 
  • Όταν ένα δημόσιο πρόσωπο χυδαιολογεί, ενδεχομένως και αυτό να είναι είδηση. Για παράδειγμα, όλα τα μεγάλα ξένα ενημερωτικά Μέσα έχουν κάνει κάποια στιγμή ρεπορτάζ για την αθυροστομία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. 
  • Στα ψηφιακά Μέσα μας γίνεται χρήση της δυνατότητας επισήμανσης (π.χ. προειδοποιητικό μήνυμα) που ενημερώνει το κοινό ότι η είδηση περιέχει υβριστικό περιεχόμενο. Έτσι, οι γονείς για παράδειγμα μπορούν να προστατεύσουν το παιδί τους από την έκθεσή του σε αυτό. 
  • Πρέπει να δίνεται πολύ μεγάλη προσοχή στην αποφυγή υπερσύνδεσης με σελίδες που μπορεί να περιέχουν υβριστικό ή χυδαιολογικό περιεχόμενο. Επιπλέον, είναι σημαντικό να μην φαίνεται σε καμία περίπτωση ενδεχόμενη σύνδεση των παρουσιαζόμενων θεμάτων στη δική τους σελίδα με σελίδες ανάρμοστου περιεχομένου. 
  • Όταν πρόκειται για τη δημοσίευση οπτικού υλικού που μπορεί να περιέχει ωμότητες, σκληρές σκηνές, υβριστικού ή και πορνογραφικού περιεχομένου, τότε χρησιμοποιείται επιλεκτικά το υλικό με το λιγότερο ενδεχομένως προσβλητικό περιεχόμενο, φροντίζοντας παράλληλα, με κατάλληλη επεξεργασία εικόνας, για τη θόλωση των επίμαχων τμημάτων. Κρίνεται και στην περίπτωση αυτή απαραίτητο, το διευκρινιστικό σημείωμα για το ενδεχομένως ανάρμοστο περιεχόμενο του δημοσιεύματος. 
  • Τα Μέσα μας φιλτράρουν το υβριστικό περιεχόμενο με γνώμονα τον σεβασμό προς το κοινό τους. 
  • Όταν κάποιος που φέρεται να χυδαιολογεί ή να γίνεται αποδέκτης ύβρεων δεν βρίσκεται πλέον εν ζωή, τα δεδομένα αλλάζουν. Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι οπωσδήποτε αντιδεοντολογικό να καταγραφεί και να δημοσιευτεί το υβριστικό περιεχόμενο.

ΓΙΝΕΤΕ ΜΕΛΟΣ

Συμπληρώστε όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, για να γίνετε μέλος της ΕΝ.Ε.Δ