ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΦΑΙΡΑ

Απόκρυψη δημοσιογραφικής ταυτότητας

Πρακτικές

  • Σε σπάνιες και εξαιρετικά σημαντικές περιπτώσεις, όταν για παράδειγμα σε ζώνη πολέμου κινδυνεύει η ζωή ενός δημοσιογράφου, τότε όταν χρειάζεται, δεν αποκαλύπτεται η ταυτότητά του. 
  • Χρησιμοποιούνται τακτικές απόκρυψης μόνο στην περίπτωση που έχει εξαντληθεί κάθε άλλος τρόπος πρόσβασης στην είδηση και όταν για την συγκεκριμένη είδηση προκύπτουν λογικές απαντήσεις στα εξής ερωτήματα: Είναι πραγματικά σημαντική η ιστορία; Διακυβεύονται ζωές; Χωρίς την συγκεκριμένη πληροφορία, η ιστορία θα «πάσχει»; Σημαντικό σε τέτοιες περιπτώσεις είναι να υπάρχει η συγκατάθεση των περισσότερων προϊσταμένων στο Μέσο Ενημέρωσης. 
  • Συνήθως είναι αρκετό οι δημοσιογράφοι να περιγράφουν τι βλέπουν σε ένα δημόσιο χώρο. Για παράδειγμα, το να περιγράψει κάποιος τη συμπεριφορά της Αστυνομίας απέναντι σε διαδηλωτή δε σημαίνει ότι πρέπει να αποκαλύψει την ταυτότητά του και να προσπαθήσει να πάρει συνέντευξη. 
  • Στο σημείο που ο δημοσιογράφος περνά από την απλή παρατήρηση σε κάτι που πλησιάζει περισσότερο τη συνέντευξη – καταγράφοντας τα λόγια κάποιου για δημοσίευση, παραθέτοντας κάποιον με το όνομά του– τότε συστήνεται στους ρεπόρτερ να εξετάζουν αν πρέπει να προσδιορίζουν στο συνομιλητή τους την ταυτότητά τους και να αναζητούν ένα επιπλέον σχόλιο. 
  • Όπως συμβαίνει και στην πραγματική ζωή, έτσι και στο διαδίκτυο, οι δημοσιογράφοι οφείλουν να αποκαλύπτουν την ταυτότητά τους σε σχόλια, tweets, blogs, forums. Να μη χρησιμοποιούνται ψευδώνυμα.

ΓΙΝΕΤΕ ΜΕΛΟΣ

Συμπληρώστε όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, για να γίνετε μέλος της ΕΝ.Ε.Δ