ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ

Εγκυρότητα και Ακρίβεια Είδησης

Μεταφορά ανεπιβεβαίωτων πληροφοριών 

Αποφυγή μεγάλης συχνότητας διασποράς φημών και διαδόσεων από πλευράς Μέσου. Υπάρχει χώρος για ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες μόνο στις παρακάτω περιπτώσεις: 
 1. Στην εξωτερική ανάθεση καθηκόντων σε ομάδα εθελοντών. Ένας δημοσιογράφος θα μπορούσε να απευθυνθεί στο κοινό του για βοήθεια στην επιβεβαίωσή τους. Αυτό μπορεί να είναι μια χρήσιμη τεχνική, αλλά απαιτεί μεγάλη προσοχή, ώστε να μην διασπείρει κακόβουλες πληροφορίες ή να μην μπερδέψει τους αναγνώστες ως προς το τι είναι επιβεβαιωμένο και τι όχι. 
 2. Στην περίπτωση που μεταφέρει φήμες, διαδόσεις κ.λπ. και το κοινό περιμένει να ακούσει κάτι για αυτές. Εάν ο δημοσιογράφος επιβεβαιώσει ότι μια ευρέως διαδεδομένη φήμη είναι αληθής θα συνεισφέρει στην έγκυρη ενημέρωση. Αν αντιθέτως καταλήξει ότι είναι αναληθής, ουσιαστικά θα προσφέρει κοινωνικό έργο με το να την ακυρώσει. 
 3. Στην περίπτωση μεταφοράς πληροφοριών από αναρτήσεις στα social media (Facebook, twitter κλπ.), ο δημοσιογράφος οφείλει να διασταυρώσει εάν η πηγή που χρησιμοποιεί είναι έγκυρος λογαριασμός (account). Βλέπε σχετική ενότητα για Κοινωνικά δίκτυα και ειδήσεις. 
Πρακτικές
 • Ο δημοσιογράφος οφείλει να διασταυρώνει την είδηση από τουλάχιστον δύο πηγές. 
 • Η εγκυρότητα της πληροφορίας μπορεί να διασφαλιστεί και με βάση την προηγούμενη αξιοπιστία της πηγής.
 • Ο συντάκτης υποχρεούται να ερωτά επανειλημμένα την πηγή του, πώς γνωρίζει μια πληροφορία και να το αναφέρει. 
 • Στην περίπτωση που αναφέρεται σε ανεπιβεβαίωτη, αλλά κρίσιμη πληροφορία, οφείλει να αναφέρει τον λόγο που τη δημοσιεύει και ότι δεν έχει απόλυτα διασταυρωθεί. 
 • Θεωρείται καλό ο δημοσιογράφος να αποφεύγει να μεταφέρει ή να ερμηνεύει τα λόγια κάποιου κι όταν συμβαίνει αυτό, να το κάνει με προσοχή και όσο το δυνατόν με μεγαλύτερη ακρίβεια. Ιδιαίτερα σε περιπτώσεις, οπότε υφίσταται κάποιος ισχυρισμός ενός προπαγανδιστικού μηχανισμού - ο οποίος εκ των πραγμάτων δεν συνιστά σε καμία περίπτωση μια κύρια είδηση - ο δημοσιογράφος οφείλει να προχωρά σε περαιτέρω έρευνα, προκειμένου να εξασφαλίσει την εγκυρότητα και την ακρίβεια της πληροφορίας που του μεταφέρεται. 
 • Η τήρηση αρχείων και βίντεο από συνεντεύξεις και γεγονότα διασφαλίζει την εγκυρότητα της είδησης. Η ακρίβεια και η εγκυρότητα της είδησης είναι τα δύο θεμελιώδη στοιχεία για τα Μέσα Ενημέρωσης, καθώς ανάγονται ευθέως στην αξιοπιστία τους και την εμπιστοσύνη του κοινού.
 • Να μην χαρακτηρίζει μια ολόκληρη ομάδα ατόμων με βάση πληροφορίες από μέλη της ίδιας της ομάδας. 
 • Να μην θεωρεί την «κοινή γνώμη» ή όσα μεταφέρονται από άλλους, ως γεγονότα. 
 • Να μην επιτρέπει την ύπαρξη χρονικών περιορισμών για να «ρίξει» το δέον επίπεδο που απαιτεί η ακρίβεια. 
 • Να είναι βέβαιος ότι οι επικεφαλίδες και οι παραπομπές είναι ακριβείς όσο και το ίδιο το θέμα του. Την ίδια βεβαιότητα θα πρέπει να έχει σε ό,τι αφορά την ορθογραφία των ονομάτων και των ορισμών.
 • Να αποφεύγει να μεταφέρει τα λόγια κάποιου ή να δίνει βήμα σε άτομα που γνωρίζει πως δεν είναι ειλικρινή και αξιόπιστα. Σε περιπτώσεις ανθρώπων που "δίνουν" ειδήσεις -ιδιαίτερα πολιτικά πρόσωπα- ίσως να είναι αδύνατο να το αποφύγει. Τότε θα πρέπει να ισορροπεί το θέμα του με τις ακριβείς πληροφορίες που διαθέτει (Βλ. άρθρο «Πηγές, αξιοπιστία και απόδοση»).

ΓΙΝΕΤΕ ΜΕΛΟΣ

Συμπληρώστε όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, για να γίνετε μέλος της ΕΝ.Ε.Δ