ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ

Ισορροπία και Αμεροληψία

Πρακτικές

  • Ο δημοσιογράφος είναι υποχρεωμένος να παρέχει την πηγή για κάποιο σχόλιο ή τοποθέτηση, ακόμη και αν η θέση του ιδίου είναι ευρέως αποδεκτή. 
  • Καταβάλλει προσπάθειες να επικοινωνήσει με ανθρώπους στους οποίους αναφέρεται, ώστε να έχει σχόλιό τους. Τα Μέσα μας αναφέρουν τις προσπάθειες που έγιναν, προκειμένου να έρθουν σε επαφή με όσους θα ήταν αναμενόμενο να καταθέσουν το σχόλιό τους. 
  • Το Μέσο στο οποίο εργάζεται ο δημοσιογράφος, όταν δεν προσυπογράφει ένα αντικειμενικό μοντέλο δημοσιογραφίας και αναγνωρίζει ότι κλίνει προς μια συγκεκριμένη πολιτική ή κοινωνική άποψη, αυτό δεν σημαίνει ότι εγκαταλείπει πλήρως την ισορροπία. Ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση, έχει κάποιες υποχρεώσεις. 
  • Το να παρουσιάζεται η μία μόνο πλευρά δεν εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον. 
  • Η επίδραση της μονόπλευρης αναπαραγωγής ειδήσεων εντός συγκεκριμένου χώρου και προς συγκεκριμένο κοινό αποδεκτών, υποχρεώνει τελικά τον δημοσιογράφο να λάβει υπόψη και την άλλη πλευρά σε μια διαφωνία. 
Συμπερασματικά
Ένας τρόπος να επιβεβαιωθεί το ποσοστό ισορροπίας είναι η παρακολούθηση της αντίδρασης των χρηστών του Μέσου. Τα σχόλια που γίνονται σχετικά με το περιεχόμενο βοηθούν να εξακριβωθεί η συγκάλυψη. Σαφώς, μπορεί οι σελίδες σχολίων να γεμίσουν με άνευ ουσίας δημοσιεύσεις, όμως και πάλι η αντίδραση των αναγνωστών μπορεί να προειδοποιήσει εγκαίρως για ζητήματα αμφιβόλου ισορροπίας.
Το ιδανικό και δίκαιο, βεβαίως, είναι να αναφέρονται τουλάχιστον και οι δύο αντικρουόμενες πλευρές, ακόμη και αν ο αναγνώστης γνωρίζει ότι ο γράφων φέρει συγκεκριμένη άποψη. Σε κάθε περίπτωση, το δικαίωμα των πολιτών για πολυφωνική και ολοκληρωμένη πληροφόρηση αποτελεί υποχρέωση τόσο των δημοσιογράφων όσο και των ΜΜΕ.

 

ΓΙΝΕΤΕ ΜΕΛΟΣ

Συμπληρώστε όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, για να γίνετε μέλος της ΕΝ.Ε.Δ