ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ

Κατασκευασμένες ειδήσεις & παραπλανητικοί τίτλοι

Καθώς είναι αδιανόητο να κατασκευάζονται ειδήσεις, ο τίτλος μαγνήτης (clickbait) θα πρέπει να συντάσσεται με επιμέλεια που θα διασφαλίζει ότι ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Άλλωστε, τίποτε απολύτως σε ένα ειδησεογραφικό θέμα δεν μπορεί να είναι ή να αποτελεί «κατασκεύασμα», ήτοι αποκύημα της φαντασίας του δημοσιογράφου (τίτλος, κείμενο, φωτογραφίες, γραφικά, ήχος και βίντεο). Ο δημοσιογράφος μας υπογράφει όλα τα δημοσιεύματά του. Όταν δεν υπογράφει κάποιος συντάκτης τότε είτε υπογράφει το Μέσο, είτε το ανυπόγραφο θεωρείται ότι έχει την υπογραφή της δημοσιογραφικής διεύθυνσης. Πάντως, ο δημοσιογράφος δεν χρησιμοποιεί ψευδώνυμα, σύνθετους χαρακτήρες ή φανταστικά ονόματα, ηλικίες, τοποθεσίες και ημερομηνίες. Δεν σκηνοθετεί, ούτε χαλκεύει γεγονότα για την κάμερα ή το μικρόφωνο και δεν χρησιμοποιεί ηχητικά εφέ, ούτε αντικαθιστά βίντεο ή ήχο από ένα θέμα Α σε ένα θέμα Β. Ο δημοσιογράφος δεν «κλέβει» ήχο, προσθέτοντας ηχητικά εφέ για να κατασκευάσει ένα γεγονός.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται για τον έλεγχο δημοσιεύσεων στο web που η αναπαραγωγή τους μπορεί να οδηγήσει σε παγίδα. Στη σημερινή εποχή είναι άπειρος ο αριθμός των hoaxes που δημιουργούνται αποκλειστικά και μόνον για την παγίδευση χρηστών ή και έγκυρων Μέσων.

ΓΙΝΕΤΕ ΜΕΛΟΣ

Συμπληρώστε όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, για να γίνετε μέλος της ΕΝ.Ε.Δ